Några argument
Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber.
Fiber ger dig högre kapacitet med snabbare svarstider och stabilare signal. Tänk vad roligt man kan ha med den kapaciteten i form av strömmad högupplöst film. Om du köpt en smart-TV vill du ju förmodligen utnyttja hela potentialen? Det blir mycket enklare med fiber. Online-spel, högupplösta videosamtal med barnbarnen blir också enklare.
Nu lanseras de första TV-apparaterna med ultra-HD eller 4k med mycket högre upplösning än HD. En av de ledande tjänsteleverantörerna för strömmad film över internet ”Netflix” menar att de kommer att tillhandahålla denna kvalitet inom ett par år. Men detta kommer att kräva en uppkoppling med hög hastighet, minst 100Mbit/s. Något du bara får med fiber. Marksänd TV, tex Boxer, kommer inte att kunna sända denna kvalitet på grund av begränsningar i bandbredden.
Fiber kan byggas ut till oerhörda hastigheter. Det som begränsar idag är inte själva fibern utan den teknik som sitter centralt, vilken relativt enkelt kan uppgraderas. Telia kan redan idag erbjuda upp till 1000 Mbit/s. Världens snabbaste bredband, med 2000 Mbit/s, som nu byggs i Japan är fiberbaserat. Den fiberkabel vi vill gräva ner är alltså framtidssäker på motsvarande sätt som det var att dra in el och telefoni på sin tid. Det ser inte ut att finnas några alternativa tekniker vid horisonten för oss som vill ha snabb stabil uppkoppling och fria datamängder.
Har du telefoni och internet via kopparkabel idag? På sikt har samhället tydligt uttalat att koppar ska bort och ersättas med fiber samt mobila tekniker. Kopparledningarna kommer alltså att försvinna. Vi har redan blivit av med norra telestationen och hur länge Hallbystationen får vara kvar vet vi inte. Vi som bor på landsbygden riskerar då att ha enbart dyr, mobil teknik till vårt förfogande om vi inte tar saken i egna händer och bygger ett fibernät. Att inte göra det vore katastrof för landsbygdens attraktionskraft.
Trygghetslarm är sannolikt den vanligaste tjänsten som genom digital teknik kan ge en bättre tillsyn med högre säkerhet av brukare i hemmet. Till denna kan adderas flera larmtjänster för brand, fall, rörelse m.m. Även medicinpåminnelser och på sikt även flyttbara trygghetslarm kan adderas. Via en digital kamera i hemmet erbjuds nattillsyn på distans istället för att hemtjänstpersonal gör tillsyn i hemmet.
Genom videokommunikation kan nya tjänster införas, användare kan få gemenskap via sociala plattformar, rehabilitering/ sjukgymnastik eller möta läkare på distans.
Diagnoser,t ex elektronisk tillsyn av blodtryck, hjärtsviktsdiagnoser på distans / EKG-mätningar, mätning av syrehalten i blodet hos KOL-patienter, pacemaker med tillsyn och omstart på distans m.m.
Du kanske tänker att 4G är lösningen för ditt behov av data. Sanningen är att 4G är en bra teknik för de som har täckning, men 4G är dyrt för producenten (mastägaren) och därmed även för oss konsumenter. Därför kommer vi troligen aldrig att få se 4G-abonnemang med fri datamängd. Trängseln i nätet kommer att öka och göra kapaciteten i 4G sämre. Ni som inte har 4G-täckning idag kan heller inte räkna med att få det om vi inte bygger ett fibernät eftersom 4G-master kräver fiberanslutning.
Har du blivit av med modem, router eller telefon när åskan gått? Till skillnad från koppar så leder inte glasfiber ström, vilket gör att din utrustning är betydligt bättre skyddad mot åsknedslag.
Vi har glädjen att få bo i en levande landsbygd med skola och flera lokala företag med olika inriktning. Skolan och många av företagen behöver en säker, stabil uppkoppling med bra hastighet.
Vi har ansökt om stöd för investeringen som fibernätet innebär. Om vi får stöd blir det 40% billigare än det hade blivit utan stöd. För den fastighetsägare som vill ansluta sig i ett senare skede blir kostnaden ännu högre eftersom vi då varken kan räkna hem stödpengar för denna fastighet eller planera nätet därefter. I värsta fall tvingas vi tacka nej till efterkommande fastighetsägare eftersom vi inte kommer att ha råd att bygga nätet med överkapacitet.
Styrelsen för fiberföreningen har bestämt att medlemsinsatsen inte ska överstiga 26 000 kronor.
Ju fler vi är som delar på investeringen, desto lägre blir kostnaden per fastighet, så förhoppningsvis får vi medlemmar pengar tillbaka när projektet är avslutat.
Med ett 10-årigt bottenlån på huset med dagens räntenivå blir kostnaden mindre än 300 kr/mån. 7-års Blancolån, med dagens räntenivå, blir ca. 400 kr/mån.